Kontaktné informácie

EUJUICERS s.r.o.

Šalviová 5042/2,
945 01 Komárno
IČO: 50 016 571
DIČ: 2120149603
Telefón: +421 357 725 090
Mob. telefón: +421 908 788 028

Prevádzka

Šalviová 2,
945 01 Komárno

Email: sk@eujuicers.com

Otváracia doba
Po - Štv.: 8.00 - 12.00h/13.00 - 16.00h
Pia: 8.00 - 13.00h
So - Ne: zatvorené

Moje zdravie a celozrnná múka

Mletie celozrnnej múky


Celozrnná múka mletá na kamennom mlyne, v bio kvalite je považovaná za najkvalitnejšiu čo do chuti, štruktúry i do výživných vlastností. Vyskúšajte si to sami ...

História mletia múky

V skorších dobách sa zrno mlelo celé. Z počiatku medzi dvoma kameňmi, následne na kamenných mlynoch poháňaných vlastnými či zvieracími silami, neskôr vetrom a vodou. Zrno bolo rozomleté celé, a preto obsahovalo aj klíček plný zdravia prospešných enzýmov a tukov. Nenasýtené mastné kyseliny (oleje v klíčkoch) sú veľmi zdravé, ale môžu sa kaziť. Keď sa namelie celozrnná múka, má obmedzenú trvanlivosť. Oleje v klíčku žltnú počas niekoľkých týždňov alebo mesiacov podľa spôsobu skladovania. Snahou obchodníkov, mlynárov a pekárov bolo získať trvanlivú múku, ktorá by mala stále rovnakú kvalitu. V 19. storočí sa obilie v mlynoch začalo mlieť tak, že sa najprv obrúsila vonkajšia vrstva zrna a z klíčka zostala hlavne škrobnatá časť, ktorá sa zomlela na múku. Výsledná biela múka vydržala oveľa dlhšie.

Zrno obsahuje tri časti:


1. OBAL ( otruby )

  • obsahuje vlákninu, kyseliny fytinové a minerálne látky ( fosfor, draslík, mangán, železo, vápnik, horčík )

2. MÚČNE JADRO ( endosperm )

  • bielkoviny ( hlavne lepok ), škrob a malé % živín

3. KLÍČEK

  • zdravé tuky ( nenasýtené mastné kyseliny a v nich rozpustené vitamíny ), kvalitné bielkoviny, vitamíny E, B, B1, B6 a enzýmy.

Poznámka:
Vitamín E je antioxidant, zabraňuje ničeniu buniek a je dôležitý pre zdravú kožu a reprodukčný systém.

Ktorá múka je zdravá?


Ak sa hovorí, že obilniny sú dobré na trávenie alebo pre nervovú sústavu, neplatí to o produktoch z bielej múky. Vitamíny B, potrebné pre naše nervy alebo vláknina dôležitá pre trávenie boli odstránené už pri výrobe. Biela múka vzniká mletím brúseného zrna, zbaveného klíčkov a obalových častí, ktoré obsahujú najviac živín a mastných kyselín.

Tým sme prišli o značnú časť výživovej hodnoty chleba a ďalších múčnych potravín. Ak jeme bielu múku, v ktorej nám chýbajú klíčky s enzýmami dôležitými pre štiepenie škrobu, potom múku nedokonale trávime. Do čriev sa nám dostane veľa neštiepeného škrobu a gluténu ( Lepku). Keď to robíme veľmi často a dlho, potom nám to môže škodiť. Nestrávený lepok nám môže poškodzovať sliznicu a črevá. Oproti tomu, celozrnná múka je namletá z celého zrna. V obilnom zrne je všetko dokonale usporiadané, a pokiaľ ho jeme celé, dobre tepelne upravené, potom ho dokážeme dobre stráviť a získame z neho maximum živín. Je to najmä vďaka množstvu minerálnych látok, vitamínov a vďaka tomu, že klíčky obsahujú enzýmy, ktoré sú potrebné pre štiepenie škrobu.

Biela vs celozrnná múka:
Biela múka je oproti celozrnnej ochudobnená rádovo o 60% vápnika, 75% železa, 85% horčíka, 75% zinku, 75% vitamínu B1, 80% vitamínu B2, 85% vitamínu E

Prečo jesť celozrnné obilniny?

  • zásobujú telo zložitými cukry (polysacharidy), ktoré uvoľňujú energiu postupne a tým šetrí slinivku brušnú (nedochádza k prudkým výkyvom hladiny krvného cukru)
  • obsahujú veľa živín - sacharidy, bielkoviny, tuky (zdravé nenasýtené mastné kyseliny), vitamíny (najmä B a E), minerály (horčík, železo, zinok, draslík, vápnik) a vlákninu
  • sú ideálne pri diétách a pomáhajú predchádzať obezite (obsahujú minimum tuku a vďaka vláknine nadlho zasýtia)
  • vláknina podporuje trávenie, črevnú peristaltiku, viaže na seba škodlivé látky a je prevenciou proti kandide a zápche
  • môžu chrániť srdce a znižovať cholesterol
  • majú nízky glykemický index a môžu slúžiť ako prevencia diabetu
  • posilňujú nervovú sústavu, pretože obsahujú dostatok vitamínu B
  • môžu byť prevenciou niektorých druhov rakoviny

Dôvodov prečo urobiť zmenu a začať sa správne stravovať je mnoho, ktorý z nich je pre Vás tým najsilnejším necháme už na Vás. Odporúčame však pozrieť si nasledovné dokumenty a zamyslieť sa nad faktami, ktoré podľa nás majú väčšiu váhu než tisíc slov:

Celý film s titulkami je možné si pozrieť TU: Food Matters



Sme to čo jeme, a čo teda jeme?


Následujúca ukážka z dokumentu FOOD, Inc. otvorene ukazuje ako funguje dnešný potravinársky priemysel, čo je podľa nás minimálne k zamysleniu. Celý dokument je možné si pozrieť: TU.

Košík
Váš košík je prázdny

Denne čerstvá celozrnná múka s mlyčekmi KoMo

Už viac než 25 rokov sa firma KoMo zaoberá výrobou kamenných ručných a elektrických mlynkov na obilie, vďaka ktorým získate celozrnnú múku zaručene čerstvú a mletú medzi kameňmi. Takáto čerstvo mletá múka krásne vonia, skvele chutí a sú v nej zachované všetky živiny a kvalitné nenasýtené mastné kyseliny. Môžete si zomlieť akúkoľvek múku - špaldovú, žitnú, pohánkovú, kamutovú, pšeničnú, kukuričnú alebo aj ryžovú.

Ďalšie užitočné odkazy: Využite možnosti kvalitnej úpravy vody. Vodné filtre pre čistú vodu. | Odšťavovače | Sušičky potravín | Ionizátor vody